,
Американці
Злі пташки
Заборонене кохання
Загрузка...

Вайнона Райдер

Вайнона Райдер Вайнона Райдер Вайнона Райдер Вайнона Райдер Вайнона Райдер Вайнона Райдер Вайнона Райдер Вайнона Райдер Вайнона Райдер
Коротка біографія:

Кар'єра: Актриса, продюсер
Ім'я (лат.): Winona Ryder
Зріст: 1.63 м
Дата народження: 29 жовтня 1971 | скорпіон
Місце народження: Вайнона, Міннесота, США
Жанри: Драма, комедія, мелодрама

Біографія:

Батьки Вайнони Лаури Горовіц були представниками культурного андеграунду. Вони назвали свою дочку на честь маленького містечка в Міннесоті, де вона народилася. На запитання про своє нетрадиційне вихованні, Вайнона завжди відповідає, що її батьки були «політично активними інтелектуалами», які не вживали наркотики, намагаючись наслідувати музикантам гурту Grateful Dead.

Вайнона виросла в будинку, де понад усе шанували книгу, а її першої біблією став твір Дж. Селінджера «Над прірвою у житі». Не дивно, що маючи таких батьків і ввібравши їх світогляд, Вайнона надалі успішно втілювала героїв, що були поза часом і поза модою.

У семирічному віці Вайнона разом з батьками переїжджає в комуну хіпі Rainbow поблизу міста Елк,що на півночі Каліфорнії. І так як в їх житлі була відсутня електрика, замість перегляду телевізора майбутній зірці довелося пасти коней. Правда, в старому сараї її мати час від часу влаштовувала кінотеатр, де Вайнона могла подивитися класику світового кінематографу.

Через рік родина Горовіц переїхала до міста Петалума, Каліфорнія. Після неприємного інциденту з однолітками, які побили дівчину, батьки вирішили, що Вайнона буде навчатися вдома. У 1983 році Вайнона відвідує заняття в престижному American Conservatory Theater (Сан-Франциско). Там її і помітили агенти кіностудії, запросивши Вайнону на кінопроби для фільму «Цвітіння в пустелі». Вона не отримала цю роль, але плівка з цих кінопроб справили чудове враження на представників Triad Artists, які запропонували Вайноні роль у фільмі «Лукас» (1986). Тоді й виник її творчий псевдонім «Райдер» - на нього надихнув почутий альбом Мітча Райдера.

Розквіт її кар'єри прийнято пов'язувати з появою в картині «Бітлджус» (1988). І в цьому, і в наступному своєму фільмі «Верес» (1989) вона грала підлітків, яких ведуть по життю їх неусвідомлені імпульси. Фільм «Едвард руки-ножиці», в якому вона зіграла досить милу дівчинку, був прекрасно зустрінутий критиками, і Вайнона була б цілком задоволена, якби не той факт, що їй вже набридло грати підлітків.

З «дитячого» кіно їй допоміг вираваться Джим Джармуш, який написав для неї спеціальну роль у фільмі «Ніч на Землі». Потім вона була запрошена для участі у фільмі Копполи «Хрещений батько III», але через хворобу була замінена дочкою режисера. Це офіційна версія, за іншими версіями Коппола просто вигнав її з майданчика через те, що її більше займали проблеми у відносинах з приятелем, а не зйомки.

Наступні роботи «Дракула» та «Епоха невинності» зміцнили її позиції в світі кіно. У 1994 Вайнона добилася дійсно зоряною популярності, зігравши в картині «Реальність кусається». Серед її більш пізніх робіт необхідно виділити фільм «Маленькі жінки», яку Райдер присвятила Поллі Клаас (дівчині з рідного містечка Вайнони, яка була викрадена і по-звірячому вбита). У 1996 році вона з'явилася у фільмі Аль Пачіно «У пошуках Річарда» в ролі леді Анни. У 1997 році актрисі запропонували знятися у фільмі «Чужий: Воскресіння», де її партнеркою стала відома зірка Сіґурні Вівер.

Ось вже кілька років Вайнона Райдер веде тихе життя, майже не з'являючись на публіці. Але в кіно продовжує зніматися - ми бачили її у фільмі «Чорний Лебідь» і незабаром побачимо в новому детективі «Лист».

Фільмографія:

2015 Show Me a Hero (міні-серіал) ... Vinni Restiano (2014)
2015 Experimenter ... Sasha Menkin Milgram
2014 Теркс і Кайкос (ТБ) / Turks & Caicos ... Melanie Fall
2013 Останній рубіж / Homefront ... Sheryl Marie Mott
2013 Крижаний / The Iceman ... Deborah Kuklinski
2012 Лист / The Letter ... Martine
2012 Франкенвіні / Frankenweenie ... Elsa van Helsing, озвучка
2011 Дилема / The Dilemma ... Geneva
2010 Чорний Лебідь / Black Swan ... Beth Macintyre / The Dying Swan
2010 Коли кохання недостатньо: Історія Луїс Вілсон / When Love Is Not Enough: The Lois Wilson Story (ТБ) ... Lois Wilson
2009 Тільки спокій / Stay Cool ... Scarlet Smith
2009 Зоряний шлях / Star Trek ... Amanda Grayson
2009 Приватне життя Піппа Лі / The Private Lives of Pippa Lee ... Sandra Dulles
2009 Водні таблетки / Water Pills ... Carrie; короткометражка
2008 Інформатори / The Informers ... Cheryl Moore
2008 Останнє слово / The Last Word ... Charlotte
2007 Ласкаво просимо / Welcome ... Cynthia; короткометражка
2007 Секс і 101 смерть / Sex and Death 101 ... Death Nell / Gillian De Raisx, (# 101)
2007 Десять заповідей / The Ten ... Kelly La Fonda
2006 Затьмарення / A Scanner Darkly ... Donna Hawthorne
2006 Премія Дарвіна / The Darwin Awards ... Siri Taylor
2005 Children of the Revolution: Tune Back In
2002 Симона / S1m0ne ... Nicola Anders
2002 Мільйонер мимоволі / Mr. Deeds ... Babe Bennett
2000 Заблудші душі / Lost Souls ... Maya Larkin
2000 Осінь в Нью-Йорку / Autumn in New York ... Charlotte Fielding
1999 Перерване життя / Girl, Interrupted ... Susanna Kaysen
1999-2000 Незнайомці із цукеркою / Strangers with Candy (серіал) ... Fran
1998 Знаменитість / Celebrity ... Nola
1997 Чужий: Воскресіння / Alien: Resurrection ... Annalee Call
1996 Суворе випробування / The Crucible ... Abigail Williams
1996 У пошуках Річарда / Looking for Richard ... Lady Anne
1996 Хлопці / Boys ... Patty Vare
1995 Клаптева ковдра / How to Make an American Quilt ... Finn
1994 Маленькі жінки / Little Women ... Jo March
1994-2004 Друзі / Friends (серіал) ... Melissa Warburton
1994 Реальність кусається / Reality Bites ... Lelaina Pierce
1993 Дім духів / The House of the Spirits ... Blanca Trueba
1993 Епоха невинності / The Age of Innocence ... May Welland
1992 Дракула / Dracula ... Mina Murray / Elisabeta
1991 Ніч на Землі / Night on Earth ... Corky
1990 Русалки / Mermaids ... Charlotte Flax
1990 Едвард руки-ножиці / Edward Scissorhands ... Kim
1990 Ласкаво просимо додому, Роксі Кармайкл / Welcome Home, Roxy Carmichael ... Dinky Bossetti
1989 - ... Сімпсони / The Simpsons (серіал) ... Allison Taylor, озвучка
1989 Великі вогненні кулі / Great Balls of Fire! ... Myra Gale Brown
1988 Смертельна потяг / Heathers ... Veronica
1988 1969 ... Beth
1988 Бітлджус / Beetle Juice ... Lydia Deetz
1987 AIDS Video Project (відео)
1987 Кадриль / Square Dance ... Gemma
1986 Лукас / Lucas ... Rina
1982-1992 Воган / Wogan (серіал)

Продюсер:

2003 День, коли мій Бог мене покинув / Day My God Died, The
1999 Перерване життя / Girl, Interrupted

Нагороди та премії:

Золота малина, 2003 рік
Номінації: Найгірша жіноча роль («Мільйонер мимоволі»)

Премія каналу «MTV», 1996 рік
Номінації: Кращий поцілунок («Клаптева ковдра»)

Оскар, 1995 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Маленькі жінки»)

Оскар, 1994 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Епоха невинності»)

Золотий глобус, 1994 рік
Переможець: Краща жіноча роль другого плану («Епоха невинності»)

Премія каналу «MTV», 1994 рік
Номінації: Кращий поцілунок («Реальність кусається»)

Британська академія, 1994 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Епоха невинності»)

Премія каналу «MTV», 1993 рік
Номінації: Кращий поцілунок («Дракула»)

Золотий глобус, 1991 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Русалки»)

Посилання:

www.winona-ryder.org
3743
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Помаранчевий - хіт сезону
Аладдін
Cпільнота
  • ВКонтакте
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.