,
Дівчата
Якось у казці
Грімм
Загрузка...

Форест Вітакер

Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер Форест Вітакер
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, продюсер, режисер
Ім’я (лат.): Forest Whitaker
Зріст: 1.88 м
Дата народження: 15 липня 1961 | рак
Місце народження: Лонгв'ю, Техас, США
Жанри: Драма, трилер, кримінал
Дружина: Кейша Вітакер ... четверо дітей

Біографія:

Форест Вітакер народився в місті Лонгв'ю (штат Техас, США) 15 липня 1961 року в сім'ї страхового агента і вчительки. У дитинстві відвідував Пелісейдску середню школу, непогано грав у американський футбол, крім того, добре співав і брав участь у мюзиклах.

Закінчивши школу у 1975 році, на спортивну стипендію поступив у Каліфорнійський політехнічний університет, навчання в якому був змушений перервати у зв'язку з серйозною травмою хребта. Відновившись, вступив до музичної консерваторії при Університеті Південної Каліфорнії на факультет оперного співу, звідки незабаром перевівся на театральний факультет.

Кінодебют Фореста відбувся у 1982 році в картині «Швидкі зміни в школі Ріджмонт Хай» Емі Хекерліна, де він виконав роль футболіста. У 1986 році отримав роль в картині «Колір грошей» Мартіна Скорсезе, а незабаром і в драмі «Взвод» (1986) Олівера Стоуна. Наступною роботою Фореста у найвідоміших режисерів тих років стала військова драма Баррі Левінсона «Добрий ранок, В'єтнам» (1987), де він зіграв разом з Робіном Вільямсом.

У 1988 році на кінофестивалі в Каннах був удостоєний призу за кращу чоловічу роль у картині Клінта Іствуда «Птах» (1988). За цю ж роль вперше номінується на «Золотий Глобус». Блискучою назвали кінокритики гру актора у фільмі Ніла Джордана «Жорстока гра» (1992), номінанта на премію «Оскар», де Вітакер виконав роль британського солдата Джоді, що був взятий у полон бойовиками Ірландської республіканської армії.

На початку XXI століття актор продовжує активно зніматися, поєднуючи роботи в кіно з роботами на телебаченні. У цей період найбільш помітними роботами Вітакера стають другорядні ролі в картинах «Кімната страху» (2002) та «Телефонна будка» (2002).

Успіх приходить до актора у 2006 році, з роллю угандійського президента Іді Аміна в картині «Останній король Шотландії» (2006). До цієї ролі актор готувався дуже ретельно: вивчив суахілі, відвідав Уганду, навчився грати на акордеоні і набрав 20 кілограм ваги. Як згодом виявилося, все це було не даремно. Картина з бюджетом всього 6 мільйонів доларів, збирає в прокаті близько 50 мільйонів. Сам же актор отримує «Оскар» і «Золотий глобус» у номінації «краща чоловіча роль», і безліч інших нагород.

З тих пір в прокат вийшло досить багато вдалих картин за участю актора: «Великі суперечники» (2007), «Повітря, яким я дихаю» (2007), «Точка обстрілу» (2008), «Королі вулиць» (2008), «Окис» (2009), «Експеримент» (2010) та інші.

У 1996 році актор одружився на колишній моделі Кейші Вітакер, з якою познайомився під час зйомок фільму «Підривники». Пара мешкає у Лос-Анджелесі і виховує чотирьох дітей. Форест - вегетаріанець, має чорний пояс з карате і займається йогою.

Фільмографія:

Шлях ворога / Enemy Way ... William Garnett
2014 Гріхопадіння / A Fall from Grace ... Source
2013 Віпака / Repentance ... Angel
2013 Чорне Різдво / Black Nativity ... Reverend Cornell
2013 Зулу / Zulu ... Ali Sokhela
2013 З пекла / Out of the Furnace ... Wesley Barnes
2013 Дворецький / The Butler ... Cecil Gaines
2013 Пішак / Pawn ... Will
2013 Повернення героя / The Last Stand ... Agent John Bannister
2012 Темна правда / The Truth ... Francisco Francis
2012 Фрілансери / Freelancers ... LaRue
2011 Пастка 44 / Catch .44 ... Ronny
2011 - ... Мислити як злочинець: Поведінка підозрюваного / Criminal Minds: Suspect Behavior (серіал) ... Sam Cooper
2010 Колискова для Пі / Lullaby for Pi ... George
2010 Експеримент / The Experiment (відео) ... Barris
2010 Моя любовна пісня / My Own Love Song ... Joey
2010 Сімейне весілля / Our Family Wedding ... Brad Boyd
2009 Різники / Repo Men ... Jake
2009 Сезон ураганів / Hurricane Season ... Al Collins
2008 Окис / Powder Blue (відео) ... Charlie
2008 Політ завдовжки в життя / Winged Creatures ... Charlie Archenault
2008 Королі вулиць / Street Kings ... Captain Jack Wander
2008 Точка обстрілу / Vantage Point ... Howard Lewis
2007 Великі суперечники / The Great Debaters ... Dr. James Farmer Sr .
2007 Хвильовий ефект / Ripple Effect ... Philip
2007 Повітря, яким я дихаю / The Air I Breathe ... Happiness
2006 Велика ставка / Even Money ... Clyde Snow
2006 Останній король Шотландії / The Last King of Scotland ... Idi Amin
2006 Топь / The Marsh ... Geoffrey Hunt
2006 Завоювання Іді Аміна / Capturing Idi Amin (короткометражний) ... Interviewee
2005 - ... Мислити як злочинець / Criminal Minds (серіал) ... Sam Cooper
2005 Американська зброя / American Gun ... Carter
2005 Прогулянка на небеса / A Little Trip to Heaven ... Abe Holt
2005 Марія / Mary ... Ted Younger
2004 Перша донька / First Daughter ... оповідач, озвучка
2003 Озброєний опір / Deacons for Defense (ТБ) ... Marcus Clay
2002 Телефонна будка / Phone Booth ... Captain Ramey
2002 Кімната страху / Panic Room ... Burnham
2002 - 2008 Щит / The Shield (серіал) ... Lieutenant Jon Kavanaugh
2001 Свято всіх святих / Feast of All Saints (ТБ) ... Daguerreotypist Picard
2001 Четвертий ангел / The Fourth Angel ... Agent Jules Bernard
2001 Зелений Дракон / Green Dragon ... Addie
2000 Чотири собаки у грі в покер / Four Dogs Playing Poker ... Mr. Ellington
2000 Поле битви: Земля / Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 ... Ker
1999 Захист свідків / Witness Protection (ТБ) ... Steven Beck
1999 Запалюйте, хлопці! / Light It Up ... Officer Dante Jackson
1999 Пес-примара: Шлях самурая / Ghost Dog: The Way of the Samurai ... Ghost Dog
1999 5th Annual Screen Actors Guild Awards (ТБ)
1998 Відлік жертв / Body Count ... Crane
1996 Повернення: Легенда Ерла «Козла» Маніга / Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault (ТБ) ... Mr. Rucker
1996 Феномен / Phenomenon ... Nate Pope
1995 Створіння / Species ... Dan Smithson
1995 Дим / Smoke ... Cyrus Cole
1994 Висока мода / Pret- a - Porter ... Cy Bianco
1994 Узи братерства / Jason's Lyric ... Maddog
1994 - 2009 Швидка допомога / ER (серіал) ... Curtis Ames
1994 Підривники / Blown Away ... Anthony Franklin
1994 Внутрішній ворог / The Enemy Within (ТБ) ... Colonel MacKenzie ' Mac ' Casey
1993 Шикарне життя / Lush Life (ТБ) ... Buddy Chester
1993 Грабіжник банків / Bank Robber ... Officer Battle
1993 Засуджений до смерті / Last Light (ТБ) ... Fred Whitmore
1993 Викрадачі тіл / Body Snatchers ... Major Collins
1992 За взаємною згодою / Consenting Adults ... David Duttonville
1992 Жорстока гра / The Crying Game ... Jody
1992 Стаття 99 / Article 99 ... Dr. Sid Handleman
1991 Щоденник найманого вбивці / Diary of a Hitman ... Dekker
1991 Лють у Гарлемі / A Rage in Harlem ... Jackson
1990 Criminal Justice (ТБ) ... Jessie Williams
1989 Крутий район / Downtown ... Dennis Curren
1989 Красунчик Джоні / Johnny Handsome ... Dr. Steven Fisher
1988 Птах / Bird ... Charlie ' Bird ' Parker
1988 Кривавий спорт / Bloodsport ... Rawlins
1987 Добрий ранок, В'єтнам / Good Morning, Vietnam ... Edward Garlick
1987 Стеження / Stakeout ... Jack Pismo
1987 Руки незнайомця / Hands of a Stranger (ТБ) ... Sergeant Delaney
1986 Взвод / Platoon ... Big Harold
1986 Колір грошей / The Color of Money ... Amos
1986 Північ і південь 2 / North and South , Book II (міні-серіал) ... Cuffey
1985 The Grand Baby (ТБ)
1985 Північ і Південь / North and South (міні-серіал) ... Cuffey
1985 - 1987 Дивовижні історії / Amazing Stories (серіал) ... Jerry
1985 Зоровий пошук / Vision Quest ... Balldozer
1982 Безтурботні часи в «Ріджмонт Хай» / Fast Times at Ridgemont High ... Charles Jefferson
1982 Гра у вбивство / Tag: The Assassination Game ... Gowdy's Bodyguard
1981 - 1988 Кегні і Лейсі / Cagney & Lacey (серіал) ... Night Manager
1981 - 1986 Каскадери / The Fall Guy (серіал) ... Friend
1981 - 1987 Блюз Хілл-стріт / Hill Street Blues (серіал) ... Floyd Green
1979 - 1986 Мисливець Джон / Trapper John, MD (серіал) ... Lewis Jordan
1978 - 1986 Різні ходи / Diff'rent Strokes (серіал) ... Herman

Нагороди та премії:

Оскар, 2007 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Останній король Шотландії»)

Золотий глобус, 2007 рік
Переможець: Краща чоловіча роль (драма) («Останній король Шотландії»)

Британська академія, 2007 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Останній король Шотландії»)

Еммі, 2007 рік
Номінації: Кращий запрошений актор в драматичному серіалі («Швидка допомога»)

Премія Гільдії акторів, 2007 рік
Переможець: Краща чоловіча роль («Останній король Шотландії»)

Премія Гільдії акторів, 2004
Номінації: Краща чоловіча роль у телефільмі або мінісеріалі («Озброєний опір»)

Золота малина, 2001 рік
Номінації: Найгірша чоловіча роль другого плану («Поле битви: Земля»)

Премія Гільдії акторів, 1995 рік
Номінації: Краща чоловіча роль у телефільмі або мінісеріалі («Внутрішній ворог»)

Золотий глобус, 1989 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (драма) («Птах»)

Каннський кінофестиваль, 1988 рік
Переможець: Срібна премія за кращу чоловічу роль («Птах»)
2752
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Секс і Каліфорнія
Вікінги
Cпільнота
  • ВКонтакте
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.