,
Пригоди Мерліна
Пуститися берега
Гра престолів
Загрузка...

Кейт Бланшетт

Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт Кейт Бланшетт
Коротка біографія:

Рід занять: Актриса, продюсер
Ім'я (лат.): Cate Blanchett
Зріст: 1.74 м
Дата народження: 14 травня 1969 | тілець
Місце народження: Мельбурн, Вікторія, Австралія
Жанри: Драма, комедія, мелодрама
Чоловік: Ендрю Аптон ... троє дітей

Біографія:

Кейт Бланшетт народилася в передмісті Мельбурна, одному з найбільших міст Австралії, в сім'ї Роберта і Джун Бланшетт. Її батько був родом з Техасу і служив морським офіцером. Одружившись на Джун, яка працювала вчителем у школі Мельбурна, він емігрував до Австралії і зайнявся рекламним бізнесом. Коли дівчинці було всього десять років, він помер від серцевого нападу, і виховання трьох дітей - Кейт, її старшого брата Боба та молодшої сестри Женев'єви - лягло на плечі матері.

Відвідувала початкову школу Ivanhoe East Primary School в Мельбурні, потім пішла у Ivanhoe Girls 'Grammar School, а потім в Жіночий методистський коледж Мельбурна. Там відбулася її перша поява на сцені - вона взяла участь в декількох постановках шкільного театру, в тому числі в «Одіссеї Реньона Джонса». Потім вона продовжила навчання в Мельбурнському університеті, де вивчала мистецтво і економіку. Проте незабаром вона залишила університет і поїхала подорожувати по Англії. Коли закінчився термін візи, Кейт, практично без грошей, а також без певних планів вирушила до Єгипту, де у готелі познайомилася з мешканцем, що запропонував їй знятися в масовці в єгипетському фільмі про бокс. Так як дівчині потрібні були гроші, вона погодилася. Ця випадкова роль стала початком її шляху на сцену театру і кіно.

Повернувшись до Австралії, Кейт поступила до Національного інституту драматичного мистецтва. Протягом усього періоду навчання, вона вважалася однією з найбільш здібних студенток свого курсу, і з блиском закінчила інститут у 1992 році. Перші ж досліди Бланшетт на театральній сцені принесли їй захоплені відгуки критиків. Після завершення навчання вона взяла участь у постановці Сіднейської театральної компанії «Класні дівчата» за п'єсою англійського письменника Керіла Черчілля, потім виконала роль Феліції Бауер в постановці «Кафкіанський танці». Критики високо оцінили її акторська майстерність у цій виставі, і в 1993 році Бланшетт отримала премію «Товариства театральних критиків Сіднея» за кращий дебют. Далі була участь у провокаційній постановці «Олеанна», історії про університетського професора (його зіграв Джеффрі Раш), звинуваченого студенткою Керол в сексуальному переслідуванні. Роль Керол принесла Бланшетт другу нагороду - її назвали кращою новою театральною актрисою 1993 року.

Дебют на телебаченні відбувся ще в 1989 році, коли вона зіграла епізодичну роль у серіалі «Джі Пі» про роботу лікарні на околиці Сіднея. У 1993-1995 роках вона взяла участь у кількох доволі успішних телевізійних фільмах і телесеріалах («Поліцейські сили», «Батьківщина», «Місто біля кордону»).

З тих пір увага актриси в значній мірі переключалася на кіно. У 1997 році вона з'явилася тільки в одній театральній постановці, зігравши Ніну в «Чайці» за п'єсою А. П. Чехова, але в той же час на екрани вийшло відразу три фільми з її участю. Спочатку була роль медсестри Сьюзан Макарті в драмі «Дорога в рай» з Гленн Клоуз і Френсіс Макдорманд - фільмі про жінок, яких під час Другої світової війни звела доля в японському концентраційному таборі для військовополонених на острові Суматра.

Далі була романтична комедія «Слава богу, він зустрів Ліззі», яку австралійські критики назвали найпікантнішим і дотепним фільмом року. Роль Ліззі принесла Бланшетт першу кінонагороду - премію Австралійського інституту кіно та премію Товариства кінокритиків Австралії (обидві - за кращу жіночу роль другого плану).

І, нарешті, третім фільмом 1997 року для Бланшетт стала історична мелодрама «Оскар і Люсінда» за однойменним романом Пітера Кері, за який в 1988 році письменник був удостоєний Букерівської премії. Продюсери спочатку чинили опір наміру режисера Джілліан Армстронг запросити на головну жіночу роль Бланшетт - на той момент вона була популярна лише в Австралії і невідома в США та інших країнах, - але потім поступилися, побачивши попередні роботи актриси в кіно. Вони не пошкодували про свій вибір: Бланшетт блискуче виконала роль багатої спадкоємиці Люсінди Лепластріер, яка на шляху до Австралії зустрічає за картковим столом бідного священика Оскара Хопкінса (у його ролі знявся британський актор Ральф Файнс) і пропонує йому парі - Оскар зобов'язується в цілості й схоронності доставити до Австралії скляну церкву, а дівчина в разі успіху підприємства обіцяє віддати йому весь свій статок. Критики позитивно оцінили першу головну роль Бланшетт в повнометражному кіно, назвавши створений нею образ Люсінди яскравим і переконливим. Крім того Бланшетт була номінована як краща актриса на премію Товариства кінокритиків Австралії.

Головною подією 1998 року для Бланшетт стала роль королеви Англії Єлизавети I в історичній драмі індійського режисера Шекхара Капура «Єлизавета». У фільмі були відображені юність Єлизавети I, обставини її сходження на трон і ранній період правління. Одним з центральних сюжетів стала історія кохання молодої королеви і її фаворита лорда Роберта Дадлі, графа Лестера. Партнерами Бланшетт по фільму були Джозеф Файнс, Джеффрі Раш і Венсан Кассель, що зіграли відповідно лорда Дадлі, радника королеви сера Френсіса Волсінгема і претендента на її руку ексцентричного герцога Анжуйського, майбутнього короля Франції Генріха III.

Завдяки ролі Єлизавети Бланшетт здобула світову популярність. Вона була номінована на здобуття премії «Оскар» та премії Гільдії кіноакторів США, завоювала нагороди «Золотий глобус» і BAFTA. Преса ж знову захоплено відгукнулася про її гру - на думку критиків актриса ідеально впоралася з роллю і створила вражаючий образ великої королеви.

У 1999 році журнал People включив Бланшетт в список 50-ти найкрасивіших людей світу.

У 2000 році Бланшетт з'явилася у двох картинах. У першому фільмі - драмі Саллі Поттер «Людина, яка плакала» за участю Джона Туртурро, Джонні Деппа і Крістіни Річчі - Бланшетт виконала роль Лоли, російської танцівниці кабаре. Також у цьому фільмі знявся Олег Янковський, який зіграв епізодичну роль батька головної героїні.

Другим фільмом цього року був містичний трилер Сема Реймі «Дар». Роль ясновидиці Аннабель Вілсон стала черговим важливим етапом у розвитку кіно кар'єри актриси. Дія фільму відбувається в провінційному містечку американського півдня. Вдова Аннабель ростить поодинці трьох синів, бачить примар і заробляє на життя, передбачаючи майбутнє по картах таро. Завдяки своєму дару вона допомагає поліції розкрити загадкову справу про зникнення молодої жінки і викрити вбивцю. Фільм зібрав понад 44 мільйонів доларів у світовому прокаті.

Так, лише через два роки після фільму «Єлизавета», Бланшетт стала однією з найпопулярніших актрис Голлівуду, проте із-за щільного графіка зйомок їй довелося надовго залишити театр. У 2001 році вона знялася з Брюсом Віллісом і Біллі Бобом Торнтоном у кримінальній комедії Баррі Левінсона «Бандити» - історію про двох грабіжників, до яких приєднується втекла від чоловіка героїня Бланшетт домогосподарка Кейт Вілер.

Далі була участь у першому фільмі монументальної кінотрилогії Пітера Джексона «Володар кілець» за романом Дж. Р. Р. Толкіна. У «Братстві кільця» і наступних двох частинах Бланшетт постала перед глядачами у ролі Галадріель, прекрасною і могутньої королеви ельфів.

У 2010 році глядачі змогли оцінити акторську гру Кейт в новому фільмі Рідлі Скотта «Робін Гуд», знятому за мотивами легенд про Робін Гуда з Расселом Кроу в головній ролі. Кейт Бланшет зіграла Леді Меріон, подругу Робін Гуда. Фільм відкривав Каннський кінофестиваль 12 травня 2010. На роль Меріон претендували такі зірки, як Скарлет Йоганссон, Емілі Блант, Анджеліна Джолі, Зуї Дешанель і Наталі Портман, але вибрали Сієнну Міллер, яка від неї відмовилася через конфлікт у своєму розкладі. За роль Меріон Кейт отримала високу оцінку критиків - «Втілюючи образ леді Меріон, актриса привносить у фільм м'якість, як би нівелюючи загальну естетичну брутальність», «Кейт грає цю роль хитромудро і з великою гідністю».

У 1997 році, будучи задіяна в п'єсі «Чайка», Бланшетт познайомилася зі сценаристом і редактором монтажу Ендрю Аптоном. Майже через рік, 29 грудня 1997 року, незадовго до того, як актриса приступила до зйомок у «Єлизаветі», вони одружилися. Весілля відбулося в Національному парку «Блакитні гори» в австралійському штаті Новий Південний Уельс. Спочатку подружжя мешкало в прибережному районі Сіднея, потім переїхали до Лондона, а пізніше повернулися до Австралії. У шлюбі з Аптоном у актриси народилося троє синів - Дешіел Джон (народився 3 грудня 2001 року, названий на честь Дешіела Хеммета, улюбленого письменника Ендрю), Роман Роберт (народився 23 квітня 2004 року) і Ігнатіус Мартін (народився 13 квітня 2008 року).

Фільмографія:

Керол / Carol ... Carol Aird
Індійське літо / Indian Summer ... Lady Edwina Mountbatten
2015 Blackbird ... Janet
2015 Cancer Vixen
2015 Попелюшка / Cinderella ... Lady Tremaine
2014 Хоббіт: Битва п′яти воїнств / The Hobbit: The Battle of the Five Armies ... Galadriel
2014 Поза законом / Untitled Terrence Malick Project
2014 Лицар кубків / Knight of Cups
2014 Як приборкати дракона 2 / How to Train Your Dragon 2 ... Valka, озвучка
2014 Мисливці за скарбами / The Monuments Men ... Claire Simone
2013 Хоббіт: Пустка Смоґа / The Hobbit: The Desolation of Smaug ... Galadriel
2013 Галапагоські справи: Сатана в раю / The Galapagos Affair: Satan Came to Eden ... Dore Strauch, озвучка
2013 Перетворення / The Turning ... Gail Lang
2013 Жасмін / Blue Jasmine ... Jasmine
2012 A Cautionary Tail ... озвучка; короткометражка
2012 Хоббіт: Несподівана подорож / The Hobbit : An Unexpected Journey ... Galadriel
2011 Останній раз, коли я бачив Майкла Грегг / The Last Time I Saw Michael Gregg
2011 Ханна / Hanna ... Marissa Wiegler
2010 - ... Рейк (серіал) / Rake ... Clarice Greene
2010 Робін Гуд / Robin Hood ... Marion Loxley
2009 Фантастичний містер Лис / Fantastic Mr. Fox, The ... Mrs. Fox, озвучка
2008 Загадкова історія Бенджамина Баттона / Curious Case of Benjamin Button, The ... Daisy
2008 Індіана Джонс та королівство кришталевого черепа / Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull ... Col. Dr. Irina Spalko
2007 Золотий вік / Elizabeth: The Golden Age ... Queen Elizabeth I
2007 Мене там Немає / I'm Not There. ... Jude
2007 Крутий фараон / Hot Fuzz ... Jeanine
2006 Скандальний щоденник / Notes on a Scandal ... Sheba Hart
2006 Хороший німець / Good German, The ... Lena Brandt
2006 Вавилон / Babel ... Susan Jones
2006 Таємниці заблукалих душ / Stories of Lost Souls ... Julie-Anne
2005 Маленька рибка / Little Fish ... Tracy
2004 Авіатор / Aviator, The ... Katharine Hepburn
2004 Водне життя зі Стівом Зіссу / Life Aquatic with Steve Zissou, The ... Jane Winslett-Richardson
2003 Володар перснів: Повернення короля / Lord of the Rings: The Return of the King, The ... Galadriel
2003 Останній рейд / Missing, The ... Magdalena Gilkeson
2003 Кава І сигарети / Coffee and Cigarettes ... Cate / Shelly
2003 Полювання на Вероніку / Veronica Guerin ... Veronica Guerin
2002 Володар перснів: Дві вежі / Lord of the Rings: The Two Towers, The ... Galadriel
2002 Рай / Heaven ... Philippa
2001 Корабельні новини / Shipping News, The ... Petal
2001 Шарлотта Грей / Charlotte Gray ... Charlotte Gray
2001 Володар перснів: Хранителі персня / Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The ... Galadriel
2001 Бандити / Bandits ... Kate Wheeler
2000 Дар / Gift, The ... Annabelle 'Annie' Wilson
2000 Людина, яка плакала / Man Who Cried, The ... Lola
1999 Bangers ... Julie-Anne
1999 Талановитий містер Ріплі / Talented Mr. Ripley, The ... Meredith Logue
1999 Управляюча польотамі / Pushing Tin ... Connie Falzone
1999 Ідеальній чоловік / An Ideal Husband ... Lady Gertrude Chiltern
1998 Єлизавета / Elizabeth ... Elizabeth I
1997 Оскар І Люсінда / Oscar and Lucinda ... Lucinda Leplastrier
1997 Слава Богу, він зустрів Ліззі / Thank God He Met Lizzie ... Lizzie
1997 Дорога в рай / Paradise Road ... Susan Macarthy
1996 Parklands ... Rosie
1995 Бордертаун / Bordertown ... Bianca / Серіал
1994 Хартленд / Heartland ... Elizabeth Ashton / Серіал
1994 Поліцейській загін порятунку / Police Rescue ... Vivian
2005 - 2008 Sexes ... Elizabeth I, / Серіал
1991 - 1996 Поліцейській загін порятунку / Police Rescue ... Mrs. / Серіал

Нагороди та премії:

Оскар, 2014
Переможець: Краща жіноча роль («Жасмін»)

Золотий глобус, 2014
Переможець: Краща жіноча роль (драма) («Жасмин»)

Жорж, 2009 рік
Номінації: Краща іноземна актриса

Сатурн, 2009 рік
Номінації: Краща актриса («Загадкова історія Бенджаміна Баттона»)

Премія Гільдії акторів, 2009 рік
Номінації: Кращий акторський склад («Загадкова історія Бенджаміна Баттона»)

Оскар, 2008 рік
Номінації: Краща актриса («Золотий вік»); Краща актриса другого плану («Мене там немає»)

Золотий глобус, 2008 рік
Переможець: Краща жіноча роль другого плану («Мене там немає»)
Номінації: Краща жіноча роль (драма) («Золотий вік»)

Британська академія, 2008 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Золотий вік»); Краща жіноча роль другого плану («Мене там немає»)

Оскар, 2007 рік
Номінації: Краща актриса другого плану («Скандальний щоденник")

Золотий глобус, 2007 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Скандальний щоденник")

Венеціанський кінофестиваль, 2007 рік
Переможець: Кубок Вольпі за кращу жіночу роль («Мене там немає»)

Оскар, 2005 рік
Переможець: Краща актриса другого плану («Авіатор»)

Золотий глобус, 2005 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Авіатор»)

Британська академія, 2005 рік
Переможець: Краща жіноча роль другого плану («Авіатор»)

Золотий глобус, 2004 рік
Номінації: Краща жіноча роль (драма) («Полювання на Вероніку»)

Золотий глобус, 2002 рік
Номінації: Краща жіноча роль (комедія або мюзикл) («Бандити»)

Британська академія, 2000 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Талановитий містер Ріплі»)

Оскар, 1999 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Єлизавета»)

Золотий глобус, 1999 рік
Переможець: Краща жіноча роль (драма) («Єлизавета»)

Премія каналу «MTV», 1999 рік
Номінації: Жіночий прорив року («Єлизавета»)

Британська академія, 1999 рік
Переможець: Краща жіноча роль («Єлизавета»)
5680
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Декстер
Друзі
Cпільнота
  • ВКонтакте
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.