,
Готем
Безсоромні
Стародавні
Загрузка...

Чіветел Еджіофор

Чіветел Еджіофор Чіветел Еджіофор Чіветел Еджіофор Чіветел Еджіофор Чіветел Еджіофор Чіветел Еджіофор Чіветел Еджіофор Чіветел Еджіофор
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, режисер, сценарист
Ім’я (лат.): Chiwetel Ejiofor
Зріст: 1.78 м
Дата народження: 10 липня 1977 | рак
Місце народження: Лондон, Англія
Жанри: Драма, трилер, кримінал
Дружина: Джессіка Еджіофор ... двоє дітей

Біографія:

Народився 10 липня 1977 року в східній частині Лондона, житловому районі Форест Гейт. Його батьки були з Нігерії і належали до особливої етнічної групи Ігбо. Батько, Арінзе, працював лікарем в клініці, а його мати, Обіаджулу, була фармацевтом. У 1988 році, коли хлопчикові було одинадцять років, вся сім'я відправилася у Нігерію, де проходило сімейна урочистість з нагоди весілля родичів. Еджіофор з батьком відразу після святкування вирушили на автомобілі в місто Лагос. По дорозі вони потрапили в серйозну автокатастрофу. Їх машина зазнала лобове зіткнення з вантажівкою. У результаті аварії батько загинув на місці, але сина вдалося врятувати. У результаті катастрофи на лобі актора на все життя залишилися кілька помітних шрамів.

У дитинстві Чіветел відвідував Далвіч Коледж. Під час навчання він брав активну участь у театральних аматорських постановках. Вперше Еджіофор вийшов на шкільну сцену у віці тринадцяти років. Незабаром це заняття почало викликати все більший інтерес, і юний актор приєднався до трупи Національного молодіжного театру. Після закінчення коледжу Чіветел став студентом Лондонській академії музичного та драматичного мистецтва, але провчився там недовго. Вже після першого курсу юнак залишив навчання, так як отримав запрошення на зйомки в історичній драмі Стівена Спілберга «Амістад». Картина оповідала про боротьбу за скасування рабства і була удостоєна чотирьох номінацій на «Оскар».

Наступною роботою став фільм Джона Маккензі «Смертельний рейс», заснований на реальній історії про жорстоку розправу екіпажу корабля з нелегальними пасажирами.

Свою першу головну роль Чіветел виконав у кримінальному трилері Стівена Фрірза «Брудні принади», що розповідає про величезні труднощі, з якими доводиться стикатися іммігрантам у Лондоні. Його партнеркою стала французька актриса Одрі Тоту. Акторська робота Еджіофор була відзначена премією British Independent Film Awards.

У 2003 році актор взяв участь у зйомках комедійної мелодрами Річарда Кертіса «Реальна любов». Стрічка отримала премію Британської академії і дві номінації на «Золотий глобус».

У 2005 році на екрани вийшла комедія Джуліана Джаррольда «Чумові боти». Героєм Чіветеля став герой кабаре, трансвестит Саймон, також відомий під сценічним псевдонімом Лола. За цю роль актор був номінований на премію «Золотий глобус».

Інший фільм з його участю, фантастичний трилер Альфонсо Куарона «Дитя людське», був тричі номінований на «Оскар», отримав кілька нагород Британської академії, кінопремію «Сатурн» і два призи на Венеціанському кінофестивалі.

У 2006 році за роботу в драмі Бхарата Наллурі «Цунамі» Еджіофор удостоївся ще однієї номінації на «Золотий глобус». Та ж доля спіткала його після появи в історичній драмі Піта Тревіса «Кінець гри».

У 2013 році на великі екрани вийшла нова робота Чіветеля, історична драма Стіва МакКвіна «12 років рабства», яка також отримала позитивні відгуки кінокритиків і нагороду від Британської кіноакадемії.

6 березня 2004 року Чіветел Еджіофор одружився. Разом зі своєю дружиною Джессікою вони виховують двох синів: Макса і Вільяма.

Фільмографія:

2015 Три дев'ятки / Triple Nine
2015 Z - означає Захарія / Z for Zachariah ... Loomis
2013 Половина жовтого сонця / Half of a Yellow Sun ... Odenigbo
2013 12 років рабства / 12 Years a Slave ... Solomon Northup
2013 Саванна / Savannah ... Christmas Moultrie
2013 Філ Спектор / Phil Spector (ТБ) ... Mock Prosecutor
2013 Танці на межі / Dancing on the Edge (міні-серіал) ... Louis
2011 Кордон тіні / The Shadow Line (серіал) ... Jonah Gabriel
2010 Солт / Salt ... Peabody
2009 2012 ... Adrian Helmsley
2009 Кінець гри / Endgame ... Thabo Mbeki
2008 Червоний пояс / Redbelt ... Mike Terry
2007 Гангстер / American Gangster ... Huey Lucas
2007 Поговори зі мною / Talk to Me ... Dewey Hughes
2006 Цунамі / Tsunami: The Aftermath (ТБ) ... Ian Carter
2006 Дитя людське / Children of Men ... Luke
2006 Не впіймали - не злодій / Inside Man ... Detective Bill Mitchell
2005 Чумові боти / Kinky Boots ... Lola
2005 Лють / Slow Burn ... Ty Trippin
2005 Місія Сереніті / Serenity ... The Operative
2005 Кров за кров / Four Brothers ... Victor Sweet
2004 Мелінда і Мелінда / Melinda and Melinda ... Ellis Moonsong
2004 Червоний пил / Red Dust ... Alex Mpondo
2004 Вона ненавидить мене / She Hate Me ... Frank Wills
2003 Кентерберійські розповіді / Canterbury Tales (міні-серіал) ... Paul
2003 Реальна Любов / Love Actually ... Peter
2003 Три сліпі миші / 3 Blind Mice ... Mark Hayward
2003 Дванадцята ніч, або Як вам це сподобається / Twelfth Night, or What You Will (ТБ) ... Orsino
2002 Брудні принади / Dirty Pretty Things ... Okwe
2001 - 2003 Вбивство у свідомості / Murder in Mind (серіал) ... DS McCorkindale
2001 Мій друг Совето / My Friend Soweto ... Soweto
2001 Mind Games (ТБ) ... Tyler Arnold
2000 It Was an Accident ... Nicky Burkett
1999 Час за Гринвічем / G: MT Greenwich Mean Time ... Rix
1997 Амістад / Amistad ... Ens . Covey
1996 Смертельний рейс / Deadly Voyage (ТБ) ... Ebow

Нагороди та премії:

Оскар, 2014
Номінації: Краща чоловіча роль («12 років рабства»)

Золотий глобус, 2014
Номінації: Краща чоловіча роль (драма) («12 років рабства»); Кращий актор міні-серіалу або фільму на ТБ («Танці на межі»)

Британська академія, 2014
Переможець: Краща чоловіча роль («12 років рабства»)

Премія Гільдії акторів, 2014
Номінації: Краща чоловіча роль («12 років рабства»); Кращий акторський склад («12 років рабства»)

Золотий глобус, 2010 рік
Номінації: Кращий актор міні-серіалу або фільму на ТБ («Кінець гри»)

Премія Гільдії акторів, 2008 рік
Номінації: Кращий акторський склад («Гангстер»)

Золотий глобус, 2007
Номінації: Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) («Чумові боти»); Кращий актор міні-серіалу або фільму на ТБ («Цунамі»)

Британська академія, 2006 год
Номінації: Висхідна зірка

Європейська кіноакадемія, 2003 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Брудні принади»)
1897
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Якось у казці
Південний Парк
Cпільнота
  • ВКонтакте
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.