,
Останнє королівство
Вейворд Пайнс
Люцифер
Загрузка...

Ліна Гіді

Ліна Гіді Ліна Гіді Ліна Гіді Ліна Гіді Ліна Гіді Ліна Гіді Ліна Гіді Ліна Гіді Ліна Гіді Ліна Гіді Ліна Гіді
Коротка біографія:

Рід занять: Актриса, продюсер
Ім’я (лат.): Lena Headey
Зріст: 1.66 м
Дата народження: 3 жовтня 1973 | терези
Місце народження: Гамільтон, Бермудські острови, Велика Британія
Жанри: Драма, комедія, трилер
Чоловік: Пітер Пол Лоугрен (розлучення) ... одна дитина

Біографія:

Ліна Гіді (Lena Headey) народилася 3 жовтня 1973 року на Бермудських островах в місті Гамільтон. Її батько був офіцером Йоркширської поліцейської академії і не задовго до народження дочки, разом з дружиною переїхав на Бермуди, куди отримав призначення. Ліна з дитинства мріяла стати перукарем або стилістом. Вона ніколи не вчилася на курсах акторської майстерності, проте володіла яскравою, що запам'ятовується зовнішністю - саме краса і привела Ліну в кіно.

Ефектну зеленооку брюнетку помітив один з агентів і покликав на кастинг фільму Стівена Джилленгола «Водна країна» про незвичайні уроки історії, які викладає старшокласникам вчитель, наводячи їм яскраві факти зі свого життя. Ліна вдало пройшла проби і дебютувала в кіно в ролі юної наїзниці Марії. Дебют був помічений, і починаючу актрису стали запрошувати на інші прослуховування.

У 1993 році 20-річна Гіді з'явилася в ролі Ліззі у стрічці Джеймса Айворі «Наприкінці дня», де головні ролі виконали Ентоні Хопкінс і Емма Томпсон. Стрічка була удостоєна восьми номінацій на «Оскар», «Золотий глобус», BAFTA, «Гойя» та інші престижні нагороди.

Кар'єра Гіді набирала обертів - наступними були фільми «Сторіччя», «Чесна гра», «МакГайвер: Шлях до кінця світу», і хоча ролі в цих фільмах були епізодичні, Ліні вони дали можливість поліпшити і вдосконалити свою акторську майстерність.

Перша значна акторська робота Ліні дісталася вже в 21 - вона зіграла кохану Мауглі в екранізації знаменитої історії Редьярда Кіплінга «Книга джунглів» режисера Стівена Соммерса.

Далі послідувала низка провідних ролей в серіалах «Кавана», «Банда золота» і фільмах «Закохані», «Гротеск», «Адвокат диявола». У 1998 році Ліна виконала роль Ольги Ларіної в екранізації російської класики Марти Файнс «Онєгін», де також знялися Ральф Файнс і Лів Тайлер.

У 27 років Гіді зіграла у фільмі «Абердін» героїню Кайсу, яка кидає свої перспективи і везе п'яницю батька з Норвегії до Шотландії до тяжко хворої матері. За акторську роботу в цій драмі Ліна удостоїлася перемоги на European Film Festival як краща актриса. З низки її ролей можна виділити також роботу в мелодрамі «Одержимість» і у відомій екранізації «Гра Ріплі».

У 2005 році Ліна зіграла у фільмі Террі Гілліама «Брати Грімм» мисливицю Анжеліку, яка допомагає героям Хіта Леджера і Метта Деймона пройти через зачарований ліс. Стрічка була номінована на «Золотого лева» на Венеціанському кінофестивалі. У тому ж році вона знялася в ролі лесбіянки в романтичній комедії Ола Паркера «Уяви нас разом» разом з Пайпер Перабо.

Наступною важливою роботою Ліни Гіді стала епічна картина «300 спартанців» Зака Снайдера - де актриса зобразила дружину царя Леоніда, королеву Горго. За цю роботу Ліна номінувалася на «Сатурн». Стрічка мала шалений успіх, зібравши в прокаті більше 456 млн. доларів.

У 2008 році актриса отримала головну роль в серіалі телеканалу Fox «Термінатор: Хроніки Сари Коннор», заснованому на знаменитому фільмі Джеймса Кемерона «Термінатор». Ліна зіграла героїню, культового кінематографічного персонажа Сару Коннор. Шоу отримало досить високі відгуки критиків за захоплюючий сюжет і цікаву постановку. Також відзначалася і гра Ліни Гіді - вона зобразила розумну, меланхолійну і сильну героїню, якій дійсно хотілося співпереживати. За образ Сари Коннор актрису двічі номінували на премію Saturn Award.

У 2009 і 2010 роках Ліна Гіді в основному брала участь в низькобюджетних проектах, маловідомих масовому глядачеві. А у 2011 році їй вдалося отримати роль королеви Серсеї Ланністер в серіалі «Гра престолів» за мотивами серії книг «Пісня льоду і полум'я» Джорджа Мартіна, за яку Ліна була номінована на премію «Еммі 2014».

З актором Джейсон Флемінгом Гіді познайомилася на зйомках фільму «Книга джунглів», після чого пара зустрічалася протягом дев'яти років. 19 травня 2007 року Ліна вийшла заміж за Пітера Лоугрена. У 2010 році народила сина Вайлі Еліота, але в липні 2012 року Ліна подала на розлучення. У лютому 2015 британська газета Daily Mail повідомила, що Ліна Гіді вагітна другою дитиною від колеги по знімальному майданчику серіалу «Гра престолів» Педро Паскаля, виконавця ролі Оберіна Мартелла.

Ліна Гіді - вегетаріанка і бореться за права тварин, захоплюється боксом і йогою.

Фільмографія:

Отруйники / The Poisoners
Jacqueline Ess
2016 Гордість і упередження і зомбі / Pride and Prejudice and Zombies
2015 Reds and Grays ... Kiona, озвучка
2015 Zipper ... Jeannie Ellis
2014 Зовсім низько / Low Down ... Sheila Albany
2014 300 спартанців: Відродження імперії / 300: Rise of an Empire ... Queen Gorgo
2013 Мерайя Мунді і ящик Мідаса / Mariah Mundi and the Midas Box ... Monica
2013 Смертельна зброя: Місто кісток / The Mortal Instruments: City of Bones ... Jocelyn Fray
2013 Судна ніч / The Purge ... Mary Sandin
2012 Cуддя Дредд / Dredd ... Ma-Ma
2012 Збезчещений / Dishonored ... Callista Curnow, озвучка (відеогра)
2011 - ... Гра престолів / Game of Thrones (серіал) ... Cersei Lannister
2010 Піт Смаллс мертвий / Pete Smalls Is Dead ... Shannah
2009 - ... Білий комірець / White Collar (серіал) ... Sally
2009 Викривач / Tell-Tale ... Elizabeth Clemson
2009 Похована / Laid to Rest ... Cindy
2009 Весілля диявола / The Devil's Wedding (короткометражний) ... The Devil's Bride
2008 Шлюшка / Whore ... Mom
2008 Червоний Барон / Der rote Baron ... Käte Otersdorf
2008 The Brøken ... Gina McVey
2008 - 2009 Термінатор: Хроніки Сари Коннор / Terminator: The Sarah Connor Chronicles (серіал) ... Sarah Connor
2007 Однокласниці / St. Trinian's ... Miss Dickinson
2007 Стрілок / The Contractor (відео) ... DI Annette Ballard
2007 300 спартанців / 300 ... Queen Gorgo
2006 Ультра / Ultra (ТБ) ... Penny, Ultra
2006 Вакансія / Vacancy (короткометражний) ... Pam Bishop
2005 Уяви нас разом / Imagine Me & You ... Luce
2005 Навколо п'яти / Round About Five (короткометражний) ... Girlfriend
2005 Брати Грімм / The Brothers Grimm ... Angelika
2005 Печера / The Cave ... Dr. Kathryn Jennings
2004 Пролісок / The Long Firm (серіал) ... Ruby Ryder
2003 Без словесної відповіді / No Verbal Response (короткометражний) ... Dr. Megan Pillay
2002 Актори / The Actors ... Dolores
2002 Гра Ріплі / Ripley's Game ... Sarah Trevanny
2002 Одержимість / Possession ... Blanche Glover
2002 Аназапта / Anazapta ... Lady Matilda Mellerby
2002 Черчілль / The Gathering Storm (ТБ) ... Ava Wigram
2001 Наглядач / The Parole Officer ... Emma
2000 Абердин / Aberdeen ... Kaisa
2000 Плітка / Gossip ... Cathy Jones
2000 Канатна майстерня / Ropewalk ... Allison
1999 Всередині-зовні / Inside-Out (короткометражний) ... Window-dresser
1998 Онєгін / Onegin ... Olga
1998 Людина з дощем в черевиках / The Man with Rain in His Shoes ... Sylvia Weld
1998 Великий Мерлін / Merlin (міні-серіал) ... Guinevere
1997 Золото / Gold (серіал) ... Colette
1997 Місіс Даллоуей / Mrs Dalloway ... Young Sally
1997 Особа / Face ... Connie
1997 - 2000 Голод / The Hunger (серіал) ... Steph Reynolds
1996 - 2001 Баллікіссенджел / Ballykissangel (серіал) ... Jenny Clark
1995 Адвокат диявола / Devil's Advocate (ТБ) ... Clare Rigby
1995 Гротеск / The Grotesque ... Cleo Coal
1995 Закохані / Loved Up (ТБ) ... Sarah
1995 - 1997 Банда золота / Band of Gold (серіал) ... Colette
1995 - 2001 Кавана / Kavanagh QC (серіал) ... Natasha Jackson
1994 Книга джунглів / The Jungle Book ... Katherine 'Kitty' Brydon
1994 Макгайвер: Шлях до кінця світу / MacGyver: Trail to Doomsday (ТБ) ... Elise Moran
1994 Чесна гра / Fair Game (ТБ) ... Ellie
1993 Сторіччя / Century ... Miriam
1993 Наприкінці дня / The Remains of the Day ... Lizzie
1992 Водна країна / Waterland ... Young Mary
1991 - 1997 Солдат, солдат / Soldier Soldier (серіал) ... Shenna Bowles
1985 - 2002 Другий екран / Screen Two (серіал) ... Margaret

Нагороди та премії:

Премія Гільдії акторів, 2015
Номінації: Кращий акторський склад драматичного серіалу («Гра престолів»)

Еммі, 2014
Номінації: Краща жіноча роль другого плану в драматичному серіалі («Гра престолів»)

Премія Гільдії акторів, 2014
Номінації: Кращий акторський склад драматичного серіалу («Гра престолів»)

Сатурн, 2012 рік
Номінації: Краща телеактриса («Гра престолів»)

Премія Гільдії акторів, 2012 рік
Номінації: Кращий акторський склад драматичного серіалу («Гра престолів»)

Сатурн, 2009 рік
Номінації: Краща телеактриса («Термінатор: Битва за майбутнє»)

Сатурн, 2008 рік
Номінації: Краща актриса другого плану («300 спартанців»); Краща телеактриса («Термінатор: Битва за майбутнє»)

Премія каналу «MTV», 2007
Номінації: Прорив року («300 спартанців»)
6347
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Майстри сексу
Абатство Даунтон
Cпільнота
  • ВКонтакте
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.