,
Чорний список
Уламки щастя
Коломбо
Загрузка...

Лора Лінні

Лора Лінні Лора Лінні Лора Лінні Лора Лінні Лора Лінні Лора Лінні Лора Лінні Лора Лінні Лора Лінні Лора Лінні Лора Лінні
Коротка біографія:

Рід занять: Актриса, продюсер
Ім’я (лат.): Laura Linney
Зріст: 1.70 м
Дата народження: 5 лютого 1964 | водолій
Місце народження: Нью-Йорк, США
Жанри: Драма, комедія, трилер
Чоловік: Девід Едкінс (розлучення); Марк Шауер ... одна дитина

Біографія:

Лора Лінні (Laura Leggett Linney) народилася 5 лютого 1964 року в Нью-Йорку на Мангеттені. Її мати Міріам «Енн» Леггет працювала медсестрою в онкологічному центрі Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, а батько Ромул Захарія Лінні був дуже відомим професором і драматургом. Прапрадідом Лори по батьківській лінії був конгресмен від Республіканської партії. Незабаром після появи дитини батьки подали на розлучення. Дівчинка залишилася з матір'ю, досить скромно живучи в маленькій двокімнатній квартирі.

У 1982 році Лінні закінчила елітну підготовчу школу Northfield Mount Hermon School. Після випуску вона вступила до університету Northwestern University, а потім перевелася в Brown University, де вчилася акторській майстерності і виступала у складі університетської театральної трупи. На одному з старших курсів Лора зіграла леді Аду Лавлейс в постановці п'єси свого батька «Childe Byron». У центрі оповідання - історія складних взаємин Лорда Байрона і його дочки Ади. Закінчивши університет у 1986 році, Лора отримала диплом бакалавра в галузі образотворчих мистецтв.

Наступним кроком Лінні на акторському терені став вступ до Джульярдської школи, розташованої в нью-йоркському Лінкольн-центрі, де вона вчилася разом з Джинн Тріпплхорн. Пізніше дівчина була удостоєна почесного ступеня Доктора Витончених мистецтв.

Кінематографічний дебют Лори відбувся на початку дев'яностих років у драмі Джорджа Міллера «Масло Лоренцо», де вона співпрацювала з Ніком Нолті і Сьюзен Сарандон.

Наступним проектом Лінні стала комедія Айвана Райтмана «Дейв», де знімалися такі знамениті актори, як Сіґурні Вівер і Бен Кінґслі. Картина номінувалася на премію «Оскар» і «Золотий глобус».

Потім у кар'єрі Лінні послідувала низка трилерів. Найяскравішими роботами того періоду виявилися фантастичний фільм Френка Маршалла «Конго», знятий за однойменним романом Майкла Крайтона, гостросюжетний трилер Грегорі Хобліта «Первісний страх», а також драматичний трилер Клінта Іствуда «Абсолютна влада».

Справжнім кар'єрним проривом для Лінні стала участь у драмі Пітера Віра «Шоу Трумана», в якій вона зіграла дружину героя Джима Керрі.

У 2005 році актриса взяла участь відразу в двох помітних проектах: виконала роль адвоката Ерін Брунер у фільмі жахів Скотта Дерріксона «Екзорцизм Емілі Роуз» і успішної письменниці Джоан Беркман в комедії Ноя Баумбаха «Кальмар і кит», за роботу в якій вона удостоїлася номінації на премію «Золотий глобус».

У наступному році актриса працювала разом з Рупертом Грінтом над створенням комедії Джеремі Брока «Уроки водіння». Паралельно йшли зйомки стрічки Баррі Левінсона «Людина року», де центральний образ втілив Робін Вільямс.

У 2007 році режисер Біллі Рей запросив Лінні на роль Кейт Берроуз в шпигунський трилер «Зрада». Наступною героїнею Лори стала бездушна і жорстока місіс Ікс в комедії Шарі Спрінгера Бермана «Щоденники няні». Пізніше актриса з'явилася в образі взуттєвого дизайнера Ліси в драматичному трилері Річарда Ейра «Інший чоловік».

У 2013 році актриса знялась у фільмі Білла Кондона «П'ята влада», заснованому на історії створення інтернет-ресурсу WikiLeaks.

Перший шлюб Лори з Девідом Едкінсом тривав п'ять років і завершився у 2000 році. У 2009 році вона вийшла заміж за ріелтора з Колорадо Марка Шауера, з яким познайомилася на кінофестивалі і зустрічалася кілька років. Удруге до вівтаря її вів колега і друг Ліам Нісон. Це сталося через два місяці після трагічної загибелі його дружини Наташи Річардсон.

Фільмографія:

2016 Саллі / Sully ... Lorraine Sullenberger
2016 Черепашки-ніндзя 2 / Teenage Mutant Ninja Turtles 2
2015 Геній / Genius ... Louise Saunders
2015 Містер Холмс / Mr. Holmes ... Mrs. Munro
2013 П'ята влада / The Fifth Estate ... Sarah Shaw
2012 Гайд-Парк на Гудзоні / Hyde Park on Hudson ... Daisy
2011 Деталі / The Details ... Lila
2011 Місія: Різдвяний порятунок / Arthur Christmas ... North Pole Computer, озвучка
2010 - 2013 Велика буква «Р» / The Big C (серіал) ... Cathy Jamison
2010 Утро / Morning ... Doctor Goodman
2010 Співчуття до прекрасного / Sympathy for Delicious ... Nina Hogue
2009 Місто фінального призначення / The City of Your Final Destination ... Caroline
2008 Інший чоловік / The Other Man ... Lisa
2008 Джон Адамс / John Adams (міні-серіал) ... Abigail Adams
2007 Щоденники няні / The Nanny Diaries ... Mrs. X
2006 Зрада / Breach ... Kate Burroughs
2006 Дикуни / The Savages ... Wendy Savage
2006 Людина року / Man of the Year ... Eleanor Green
2006 Найспекотніший штат / The Hottest State ... Jesse
2006 Вірменський геноцид / Armenian Genocide (ТБ) ... Maria Jacobsen, озвучка
2006 Уроки водіння / Driving Lessons ... Laura
2005 Джіндабайн / Jindabyne ... Claire
2005 Кальмар і кит / The Squid and the Whale ... Joan Berkman
2005 Екзорцизм Емілі Роуз / The Exorcism of Emily Rose ... Erin Bruner
2005 - ... Американський папаша / American Dad! (серіал) ... Doctor Gupta
2004 Доктор Кінсі / Kinsey ... Clara McMillen
2004 Постскриптум / P.S. ... Louise Harrington
2003 Реальна любов / Love Actually ... Sarah
2003 Таємнича річка / Mystic River ... Annabeth Markum
2002 Життя Девіда Гейла / The Life of David Gale ... Constance Harraway
2002 Проект Лярамі / The Laramie Project (ТБ) ... Sherry Johnson
2001 You Can Count on Me: A Look Inside (відео, короткометражний)
2001 Людина-метелик / The Mothman Prophecies ... Connie Mills
2001 Неприборкана Айріс / Wild Iris (ТБ) ... Iris Bravard
2001 Міські історії / Further Tales of the City (міні-серіал) ... Mary Ann Singleton
2000 Мейз / Maze ... Callie
2000 Кандидат і його жінки / Running Mates (ТБ) ... Lauren Hartman
2000 Обитель радості / The House of Mirth ... Bertha Dorset
2000 Можеш розраховувати на мене / You Can Count on Me ... Samantha 'Sammy' Prescott
1999 Lush ... Rachel Van Dyke
1999 Любовні листи / Love Letters (ТБ) ... Melissa Gardner Cobb
1998 Міські історії / Armistead Maupin's More Tales of the City (міні-серіал) ... Mary Ann Singleton
1998 Шоу Трумана / The Truman Show ... Meryl Burbank, Hannah Gill
1997 - 2010 Цар гори / King of the Hill (серіал) ... Marlene, озвучка
1997 Абсолютна влада / Absolute Power ... Kate Whitney
1996 Первісний страх / Primal Fear ... Janet Venable
1995 Конго / Congo ... Dr. Karen Ross
1994 Поворот долі / A Simple Twist of Fate ... Nancy Lambert Newland
1993 Міські історії / Armistead Maupin's Tales of the City (міні-серіал) ... Mary Ann Singleton
1993 - 2004 Фрейзер / Frasier (серіал) ... Charlotte
1993 Вибір гри / Searching for Bobby Fischer ... School Teacher
1993 Дейв / Dave ... Randi
1993 Слабке місце / Blind Spot (ТБ) ... Phoebe
1993 Випуск 61-го року / Class of '61 (ТБ) ... Lily Magraw
1992 Масло Лоренцо / Lorenzo's Oil ... Young Teacher
1990 - 2010 Закон і порядок / Law & Order (серіал) ... Martha Bowen
1985 - ... Американські майстри / American Masters (серіал) ... Zelda Fitzgerald

Нагороди та премії:

Еммі, 2013
Переможець: Краща жіноча роль у міні-серіалі або телефільмі («Велика буква «Р»)

Золотий глобус, 2012 рік
Номінації: Краща жіноча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Велика буква «Р»)

Золотий глобус, 2011 рік
Переможець: Краща жіноча роль на ТБ (комедія або мюзикл) («Велика буква «Р»)

Еммі, 2011 рік
Номінації: Краща жіноча роль у комедійному серіалі («Велика буква «Р»)

Золотий глобус, 2009 рік
Переможець: Краща актриса міні-серіалу або фільму на ТБ («Джон Адамс»)

Премія Гільдії акторів, 2009 рік
Переможець: Краща жіноча роль у телефільмі або мінісеріалі («Джон Адамс»)

Оскар, 2008 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Дикуни»)

Еммі, 2008 рік
Переможець: Краща жіноча роль у міні-серіалі або телефільмі («Джон Адамс»)

Золотий глобус, 2006 год
Номінації: Краща жіноча роль (комедія або мюзикл) («Кальмар і кит»)

Сатурн, 2006 год
Номінації: Краща актриса («Екзорцизм Емілі Роуз»)

Оскар, 2005 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Доктор Кінсі»)

Золотий глобус, 2005 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Доктор Кінсі»)

Премія Гільдії акторів, 2005 рік
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Доктор Кінсі»)

Британська академія, 2004
Номінації: Краща жіноча роль другого плану («Таємнича річка»)

Еммі, 2004
Переможець: Краща запрошена актриса в комедійному серіалі («Фрейзер»)

Премія Гільдії акторів, 2004
Номінації: Кращий акторський склад («Таємнича річка»)

Еммі, 2002
Переможець: Краща жіноча роль у міні-серіалі або телефільмі («Неприборкана Айріс»)

Оскар, 2001 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Можеш розраховувати на мене»)

Золотий глобус, 2001 рік
Номінації: Краща жіноча роль (драма) («Можеш розраховувати на мене»)

Премія Гільдії акторів, 2001 рік
Номінації: Краща жіноча роль («Можеш розраховувати на мене»)

1485
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Чужоземка
Картковий будинок
Cпільнота
  • ВКонтакте
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.