,
Коломбо
Південний Парк
Таємниці Ґравіті Фолз
Загрузка...

Едді Мерфі

Едді Мерфі Едді Мерфі Едді Мерфі Едді Мерфі Едді Мерфі Едді Мерфі Едді Мерфі Едді Мерфі Едді Мерфі
Коротка біографія:

Рід занять: Актор, продюсер, сценарист, режисер
Ім'я (лат.): Eddie Murphy
Зріст: 1.77 м
Дата народження: 3 квітня 1961 | овен
Місце народження: Бруклін, Нью-Йорк
Жанри: Комедія, бойовик, сімейний
Дружина: Ніколь Мітчелл Мерфі (розлучення) ... п'ятеро дітей

Біографія:

Народився Едвард Ріган Мерфі в сім'ї поліцейського з Нью-Йорка 3 квітня 1961 року. Батько Едді гине, не доживши до дев'ятиліття свого сина. Вихованням дитини займаються його мати і вітчим. Завдяки своїм комічним здібностям, які проявилися вже у молодших класах, Едді користувався повагою як в учнів так і у вчителів. Вітчим, який звернув увагу на неабиякі здібності Едді, всіляко підтримував всі його творчі починання. Акторські здібності Едді починають приносити йому дивіденди вже у віці 15 років, за свої виступи в різних комедійних клубах він отримує пристойні на ті часи гроші. На одне з найбільш популярних комедійних шоу тих років "Суботнім вечором в прямому ефірі" Едді заслужено потрапляє в дев'ятнадцятирічному віці (1980 рік).

Перебуваючи на піку своєї популярності, актор робить спробу «закріпитися» на великому екрані. Дебютує Едді досить успішно, знявшись в 1982 році в поліцейському бойовику «48 годин» разом у Ніком Нолтоном. Слідом за що вийшла на екрани в 1983 році комедією «Помінятися місцями», в 1984 році на екрани кінотеатрів виходить картина, яка зробила Мерфі справжньою суперзіркою - «Поліцейський з Беверлі-Хіллз», що мала приголомшливий успіх. Успіх мала і друга частина «Поліцейського з Беверлі-Хіллз 2», крім того, звернула на себе увагу і знята в 1988 році, комедія «Поїздка в Америку», після виходу якої, в кар'єрі актора намітився спад.

Роком пізніше Едді пробує себе в якості режисера. Однак вийшов на екрани в 1989 році фільм «Гарлемские ночі», не був помічений широкою публікою. За цим слідує низка відверто слабких ролей у фільмах «Бумеранг» (1992), «Вампір в Брукліні» (1995) та «Поліцейський з Беверлі Хіллз 3».

Актор знову нагадує про себе, як про великого коміка, рік по тому, зігравши відразу кілька ролей у комедії «Божевільний професор». В Америці фільм мав успіх: зібрав в прокаті пристойну касу і був визнаний одним з кращих комедійних фільмів 1996 року. Стабільно хорошої гри Едді показувати не вдається, тому далеко не всі наступні його ролі були вдалими, так наприклад картини «Довічно» (1999) та «Святоша» 1998 вийшли, відверто кажучи, невдалими, а ось «Лікар Дуліттл» (1998) та «Кльовий хлопець» (1999) мали у глядачів успіх.

Приватне життя Едді Мерфі до деяких пір була досить насичене, це і програний Едді судовий розгляд за звинуваченням у плагіаті (фільм «Повернення в Америку»), і кілька процесів за звинуваченням у сексуальних домаганнях і встановлення батьківства. Проте, в 1993 році одружившись на моделі Ніколь Мітчелл, актор береться за голову. На сьогоднішній день актор, батько п'ятьох дітей, не фігурує у скандальній хроніці, на публіці з'являється рідко і відвідує психоаналітика.

Фільмографія:

2012 Поліцейський з Беверлі Хіллз 4 / Beverly Hills Cop IV ... Axel Foley
2010 Неймовірно худнуюча людина / Incredible Shrinking Man, The
2010 Проект без назви Едді Мерфі / Romeo and Juliet Project
2010 Проект без назви Брета Ратнера / Untitled Brett Ratner Project
2010 Шрек назавжди / Shrek Forever After ... Віслюк
2009 Тисячі світів / A Thousand Words
2009 Уяви собі / Imagine That ... Evan
2008 Знайомтеся: Дейв / Meet Dave ... Dave Ming Cheng / The Captain
2007 Прийоми Норбіта / Norbit ... Norbit / Rasputia / Mr. Wong
2006 Дівчата мрії / Dreamgirls ... James 'Thunder' Early
2004 - 2005 Батько нареченої / Father of the Pride (серіал) ... Donkey
2003 Особняк з привидами / Haunted Mansion, The ... Jim Evers
2003 Черговий тато / Daddy Day Care ... Charlie Hinton
2002 Обдурити всіх / I Spy ... Kelly
2002 Пригоди Плуто Неша / Adventures of Pluto Nash, The ... Pluto Nash
2002 Шоу починається / Showtime ... Officer Trey Sellars
2001 Доктор Дуліттл 2 / Dr. Dolittle 2 ... Dr. John Dolittle
2000 Божевільний професор 2 / Nutty Professor II: The Klumps ... Sherman Klump / Buddy Love / Granny Klump / Mama Klump / Papa Klump / Young Papa Klump / Ernie Klump / Lance Perkins
1999 Кльовий хлопець / Bowfinger ... Kit Ramsey, Jiffernson 'Jiff' Ramsey
1999 Довічно! / Life ... Rayford Gibson
1998 Святоша / Holy Man ... G
1998 Лікар Дуліттл / Doctor Dolittle ... Dr. John Dolittle
1997 Міська поліція / Metro ... Insp. Scott Roper
1996 Божевільний професор / Nutty Professor, The ... Professor Sherman Klump, Buddy Love, Lance Perkins, Cletus 'Papa' Klump, Anna Pearl 'Mama' Jensen Klump, Ida Mae 'Granny' Jensen, Ernie Klump, Sr.
1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (відео) ... Pharoah
1995 Вампір в Брукліні / Vampire in Brooklyn ... Maximillian / Preacher Pauly / Guido
1994 Поліцейський з Беверлі-Хіллз 3 / Beverly Hills Cop III ... Det. Axel Foley
1993 Dangerous: The Short Films (відео) ... Pharaoh
1992 Високоповажний джентльмен / Distinguished Gentleman, The ... Thomas Jefferson Johnson
1992 Бумеранг / Boomerang ... Marcus Graham
1990 Інші 48 годин / Another 48 Hrs. ... Reggie Hammond
1989 Гарлемские ночі / Harlem Nights ... Quick
1989 What's Alan Watching? (ТБ) ... Protester / James Brown
1988 Поїздка в Америку / Coming to America ... Prince Akeem, Clarence, Randy Watson, Saul
1987 Поліцейський з Беверлі-Хіллз 2 / Beverly Hills Cop II ... Det. Axel Foley
1986 Золота дитина / Golden Child, The ... Chandler Jarrell
1984 Joe Piscopo Special, The (ТБ) ... Various
1984 Поліцейський з Беверлі-Хіллз / Beverly Hills Cop ... Det. Axel Foley
1984 Найкращий захист / Best Defense ... Lieutenant T.M. Landry
1983 Помінятися місцями / Trading Places ... Billy Ray Valentine
Тисяча дев'ятсот вісімдесят дві 48 годин / 48 Hrs. ... Reggie Hammond
1975 - 2009 Суботнім вечором в прямому ефірі / Saturday Night Live (серіал) ... Various

Нагороди та премії:

Золота малина, 2009 рік
Номінації: Найгірша чоловіча роль («Знайомтеся: Дейв»)

Золота малина, 2008 рік
Переможець: Найгірша чоловіча роль («Прийоми Норбіта»); Найгірша чоловіча роль другого плану («Прийоми Норбіта»); Найгірша жіноча роль другого плану («Прийоми Норбіта»)
Номінації: Гірший сценарій («Прийоми Норбіта»)

Оскар, 2007 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Дівчата мрії»)

Золотий глобус, 2007 рік
Переможець: Краща чоловіча роль другого плану («Дівчата мрії»)

Золота малина, 2003 рік
Номінації: Найгірша чоловіча роль («Пригоди Плуто Неша»)

Премія каналу «MTV», 2002 рік
Номінації: Краща комедійна роль («Шрек»); Краща екранна команда («Шрек»)

Британська академія, 2002 рік
Номінації: Краща чоловіча роль другого плану («Шрек»)

Премія каналу «MTV», 2001 рік
Номінації: Краща комедійна роль («Божевільний професор 2»)

Золотий глобус, 1997 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) («Божевільний професор»)

Премія каналу «MTV», 1997 рік
Номінації: Краща комедійна роль («Божевільний професор»); Краща чоловіча роль («Божевільний професор»)

Премія каналу «MTV», 1993 рік
Номінації: Краща комедійна роль («Бумеранг»)

Золота малина, 1990 рік
Переможець: Гірший сценарій («Гарлемские ночі»)
Номінації: Гірший режисер («Гарлемские ночі»)

Золотий глобус, 1985 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) («Поліцейський з Беверлі-Хіллз»)

Золотий глобус, 1984 рік
Номінації: Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) («Помінятися місцями»)

Золотий глобус, 1983 рік
Номінації: Чоловічий прорив року («48 годин»)
11906
А ці обличчя Вам знайомі?:
Прохання, залишаючи коментарі - дотримуйтеся елементарних норм пристойності! Будь-які погрози та образи відвідувачів сайту, нецензурна лайка - видаляються без попередження!
Краще подзвоніть Солу
Відьми Іст-Енду
Cпільнота
  • ВКонтакте
  • Facebook
  • Moviestape у Facebook
  • Moviestape у Twitter
  • Moviestape Вконтакте
  • Google+
  • RSS стрічка
.
Онлайн кінопортал Moviestape
Зірки кіно - це категорія сайту в якій Ви можете переглянути біографії відомих акторів та режисерів світового кінематографу. Розділ містить в собі багату колекцію фото акторів, фільмографії голівудських зірок з посиланнями на картини в яких вони задіяні для подальшого перегляду онлайн. Надалі планується збирати біографії не тільки акторів, які завоювали величезну кількість глядацьких симпатій, а й тих, хто тільки починає свій шлях у світі кіно.